Jabłko jest jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Święto ma na celu popularyzowanie zalet tego owocu, a jest ich wiele. W jabłku znajdziemy witaminy z grupy B, witaminy A, E i K, antyoksydanty, a także minerały: jod, potas, magnez, cynk, fluor, mangan, siarkę, miedź i fosfor. Jeden owoc zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, więc wzmacnia odporność. Jabłko zawiera substancje, które mogą wspomagać wytwarzanie nowych komórek w mózgu, usprawnić zapamiętywanie i proces uczenia się.
Z okazji Światowego Dnia Jabłka uczniowie klasy trzeciej pod opieką pani Elżbiety Jastrzębskiej i pani Ewy Piekart wykonali przestrzenną pracę plastyczną ,,Moje jabłuszko” oraz obejrzeli materiał filmowy na temat właściwości zdrowotnych i zalet z jedzenia jabłek. Na koniec zajęć najpierw umyli swoje jabłka, a następnie je smacznie zjedli. Każde jabłko było inne w swoim wyglądzie , ale naprawdę smaczne.
Szkolne obchody Światowego Dnia Jabłka zorganizowała pani Elżbieta Jastrzębska