Światowy Dzień Jaja, obchodzony co roku w drugi piątek października, jest okazją do celebrowania wartości, jakie jaja wnoszą do naszych codziennych posiłków. Bogate w witaminy, minerały oraz wysokiej jakości białko, jaja wspierają zdrowie i rozwój na każdym etapie życia.
Zawierają także witaminy A, D, E i B niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jaja odgrywają kluczową rolę w kuchniach całego świata – od francuskiej po sushi w Japonii – stanowiąc centralny element dań, które łączą ludzi przy wspólnym stole. W tym dniu, entuzjaści jajek na całym świecie spotykają się, by świętować ich wyjątkową moc w jednoczeniu rodzin, wspólnot i społeczeństw.
Klasa Ia przyłączyła się do tej akcji. W ramach drugiego śniadania usmażyliśmy jajecznicę z 24 jaj.
Największym wyzwaniem dla pierwszaków było zbicie jajka na patelnię. Wszyscy świetnie sobie z tym poradzili.
Jajecznica błyskawicznie zniknęła z talerzyków. W naszym śniadaniu oczywiście nie zabrakło chleba.
Obchodzony 16 października Światowy Dzień Chleba to dobry moment na docenienie wypieku, który jest podstawowym posiłkiem człowieka od wielu lat. Kiedyś wypiekało się go w domowych warunkach, angażując w to nierzadko całą rodzinę i sąsiadów. Dzisiaj najczęściej po prostu go kupujemy.
Świat idzie do przodu, a my szukamy rozwiązań, które pozwolą zaoszczędzić nam czas. Poznaliśmy wiele gatunków i rodzajów pieczywa, każdy przyniósł swój ulubiony chleb, który do jajek świetnie pasował.
Wychowawca - Danuta Walęcik