Przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania jest ważne w każdym okresie życia człowieka. Szczególnie powinni na to zwracać uwagę osoby, których organizm rośnie i rozwija się oraz intensywnie pracuje. Dlatego też 5 i 8 listopada uczniowie z klasy „0”, Ib i II mieli okazję zmienić się w małych kucharzy i dietetyków. Przeprowadziliśmy wyjątkowe warsztaty, które nie tylko były doskonałą zabawą, ale też lekcją na temat zdrowych nawyków żywieniowych. Dzieci wykonały kanapki z pełnoziarnistego pieczywa i zdrowych dodatków. Na talerzach pojawiły się kolorowe kanapki z humusem, twarożkiem, wędliną oraz dużą ilością świeżych warzyw- sałatą, pomidorem, ogórkiem, papryką i rzodkiewką. Każdy miał możliwość stworzenia własnej kompozycji smakowej, przez co potrawy były nie tylko zdrowe, ale także wyjątkowo apetyczne. Uczniowie z klasy II przygotowali sok ze świeżo wyciśniętych owoców, a dzieci z zerówki miksowały ulubione owoce, by skosztować pysznego koktajlu.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia stał się okazją nie tylko do rozwijania kulinarnych umiejętności, ale przede wszystkim do rozmowy o znaczeniu zdrowej diety. Dzieci dowiedziały się, jak ważne są posiłki bogate w warzywa i owoce oraz jak wpływają one na ich zdrowie i samopoczucie. Zrozumiały także, że zdrowe jedzenie może być smaczne i różnorodne. Dziękujemy rodzicom, którzy pomogli uczniom w przygotowaniu zdrowego śniadania.
Zajęcia prowadziły: Beata Nowicka, Magdalena Madej-Batorska, Aneta Lendzion, Ola Jedlińska, Elwira Oreszczuk