Zespół Oświatowo-Wychowawczy w Białkach postępuje zgodnie z zasadami gospodarki obiegu zamkniętego.
Nasza placówka w ramach rozwijania u dzieci wiedzy na temat gospodarki odpadami i wykorzystania surowców wtórnych oraz kształtowania postawy proekologicznej prowadzi wiele aktywności:
- zajęcia w przedszkolu i szkole podstawowej na temat prawidłowej segregacji odpadów (praktyczne działania wychowanków);
- segregowanie przez dzieci i pracowników odpadów do wyznaczonych kontenerów;
- ograniczanie wytwarzania odpadów przez dzieci, uczniów i pracowników placówki;
- oszczędzanie energii elektrycznej poprzez jak największe wykorzystanie naturalnego światła w salach lekcyjnych;
- oszczędzanie wody;
- wykorzystywanie materiałów biodegradowalnych do wykonywania prac plastycznych (materiał przyrodniczy, suche liście, kasztany, żołędzie, szyszki, patyki itp.);
- zbieranie nakrętek od butelek;
- zbieranie pustych pojemników do drukarek i wymiana ich na pokarm dla zwierząt;
- ograniczenie używania plastikowych butelek- picie wody z dzbanków z filtrem;
- wykorzystywanie toreb, worków wielokrotnego użytku;
- przekazywanie korespondencji wewnętrznej drogą e-mail;
-dzielenie się wiedzą, zwiększanie świadomości ekologicznej w społeczności przedszkola i szkoły.
Ponadto my sami, uczniowie i ich rodziny możemy w istotny sposób włączyć się w minimalizację powstania odpadów poprzez wdrożenie w domach do swojego życia pozytywnych zachowań, np.
- ograniczać wytwarzanie odpadów w swoim otoczeniu;
- robić przemyślane zakupy, chodzić na zakupy ze swoją torbą, nie pobierać jednorazowych reklamówek, kupować rzeczy luzem, a nie w opakowaniach, kupować produkty od lokalnych, regionalnych dostawców, kupować produkty organiczne, biodegradowalne, unikać kupowania produktów z tworzyw sztucznych;
- korzystać z produktów o wydłużonym czasie przydatności;
- odnawiać, naprawiać, ponownie wykorzystywać produkty, które utraciły swoje pierwotne walory;
- wymieniać się rzeczami, korzystać z portali oferujących odsprzedawanie rzeczy;
- nie drukować papieru, korzystać z płatności online, e-faktur, korespondencji elektronicznej;
- ograniczać zużycie wody, energii, korzystać z urządzeń energooszczędnych i pozostawiać je w trybie pracy „Eco”, a po skorzystaniu z nich wyłączyć je z sieci;
- kierować do naprawy zepsuty sprzęt, wymieniać zużyte elementy nie wymieniając całego sprzętu;
- ograniczać marnotrawienie żywności, kierować nadmierne ilości posiłków do jadłodzielni lub banków żywności, nie kupować „na zapas” produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia;
- segregować odpady, przekazywać problematyczne odpady do PSZOK;
-zwiększać swoją świadomość ekologiczną oraz dzielić się swoją wiedzą z bliskimi.
Opracowała Beata Nowicka, Monika Łęczycka