We wtorek 6.czerwca uczennice klasy II podzieliły się ze społecznością szkolną rezultatem pracy nad projektem gimnazjalnym. Tematem projektu, które uczennice Wioletta Adamczyk, Julia Chojecka oraz Aleksandra Zalewska wybrały była „Kulinarna podróż przez kraje niemieckojęzyczne”. Podczas rocznej realizacji projektu uczennice poznawały nawyki żywieniowe mieszkańców trzech krajów, w których językiem urzędowym jest język niemiecki: Niemiec, Austrii i Szwajcarii, wyszukiwały i gromadziły informacje na temat potraw, charakterystycznych dla poszczególnych krajów, wzbogacały słownictwo związane z tematyką kuchenną oraz rozwijały swoje zainteresowania kulinarne. Podczas realizowanych zadań uczennice wspaniale się bawiły. Cel projektu został osiągnięty poprzez wykonanie prezentacji multimedialnej prezentującej typowe potrawy z poszczególnych krajów. Zainteresowania kulinarne zaś zostały uwidocznione na nagranym filmie, pokazującym zmagania kulinarne Julii Chojeckiej, Wioli Adamczyk i Oli Zalewskiej. Julia przyrządziła Waldorfsalat, Wiola - Kartoffelsalat a Ola - Wiener Schnitzel. O działaniach i kolejnych etapach przepisów dziewczynki opowiadały w języku niemieckim świetnie się przy tym bawiąc. Praca zespołowa okazała się bardzo twórcza i owocna. Mimo czasami różnych zdań, udawało się zawsze dojść do porozumienia. Dzięki realizacji zamierzonych celów uczennice rozwinęły swoje kompetencje językowe, nauczyły się otwartości na inne kultury oraz współpracy w zespole. Podczas wtorkowego podsumowania wszyscy oglądający uczniowie mogli też spróbować przekąsek typowych dla krajów niemieckojęzycznych które przygotowały realizatorki projektu. Były pączki czyli Berliner albo jak kto woli Krapfen, czekoladowe fondue z owocami oraz precle (Brezel). Wiedza i umiejętności, które zdobyli uczniowie z pewnością zaowocuje w życiu!
Opiekunem projektu była p. Joanna Całka-Kotobelli , nauczycielka języka niemieckiego